Küflü Yiyecekler Güvenle Yenilebilir mi?

Tüm küfler kötü değildir ve bazıları normal bir gıda parçasıdır. Ancak, bazı küfler insanların hastalanmasına neden olabilecek zehirli maddeler olan “mikotoksinler” üretir ve alerjik reaksiyonlara veya solunum problemlerine neden olur. Yiyecekler üzerinde küf oluştuğunu gördüğünüzde, küflü kısmı kesip geriye kalan kısımları kullandığınızda acaba güvende misiniz? Bu sorunun cevabı için, küf konusuna yakından bakalım.

küf

küf

Küf Nedir, Küflenmiş Her Yiyecek Çöpe Atılmalı mıdır?

Küfler bitki veya hayvan maddesi üzerinde yaşayan mikroskobik mantarlardır. Hiç kimse kaç tane mantar türü olduğunu bilmiyor ancak tahminler on binlerce ila belki 300.000 veya daha fazla aralığında değişiyor. Çoğu filamentli (iplik benzeri) organizmalardır ve sporların üretimi genel olarak mantarların karakteristikleridir. Bu sporlar hava, su veya böceklerle taşınabilir.

Tüm küflü yiyecekler doğrudan çöp kovasına gönderilmemesine rağmen, tüketilmemesi gereken bazı şeyler vardır. Bu, tipik olarak, yumuşak ve nemli olan çoğu gıda için geçerlidir, çünkü küfler görünenden daha derine inebilir. Pastırma, sosis, pişmiş yemekler, ekmek, reçel, jöle, makarna, fıstık ezmesi, baklagiller, kuruyemişler, yumuşak peynirler, yoğurt veya krema gibi besinlerde küf gördüğünüzde bu maddeleri hemen çöpe atın.

küflü yemek

küflü yemek

Küflenmiş pek çok yiyecek çöpe atılmalı iken, sert ve kuru salam, jambon, sucuk istisnadır. Bu ürünler için, yüzeyi güvenli bir şekilde ovmak, küfü tamamen çıkarmak güvenli olabilir. Ayrıca eski kaşar gibi sert peynirler, sert meyve ve sebzeler için küfler atıldıktan sonra tüketilebilir. (Küflü alanın çevresini en az 2,5 cm kesip atın ve küfe temas eden bıçağı iyice temizleyin.) Tereddütte kalırsanız, bütün ürünleri atmak gerekebilir, ancak temkinli olmak her zaman daha iyidir.

Yorum Ekle