Lego Oyuncak Setleri Şiddet mi İçeriyor?

Lego oyuncak setleri, soyut ve açık uçlu bir yapı aracı olarak 1950’lerde tanıtıldı, ancak sonunda daha somut temalı oyuncak setleri yapmak için geliştirildi. 1978’de yaratılan bir ortaçağ seti, bir kılıç, balta ve mızrak olan ilk Lego silahlarını tanıttı. Danimarkalı kökenli “Lego” kelimesi, “iyi oynamak” anlamına gelir, ancak bu masum anlamından uzaklaşan Lego oyuncakları, yetişkinlerin dünyadaki çılgınlığı yüzünden, yaratıcı yapılaşma oyunlarındaki kökenlerinden giderek uzaklaştı ve daha şiddetli hale geldi.

lego

lego

Yeni Nesil Legolar Mercek Altında

Yeni Zelanda Canterbury Üniversitesi tarafından yürütülen ve PLOS One dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, Lego’nun Star Wars ve Harry Potter gibi diğer markalarla tematik setler oluşturmak için ortak çalışmaya başladıklarından, oyuncak üreticisinin giderek daha agresif bir medya ortamıyla rekabet ettiğini gösteriyor.

Çocuklar için tasarlanan TV şovlarının diğer programlama türlerine göre daha fazla şiddet içerdiğini ve çocuk filmlerinde şiddetin son 20 yılda önemli ölçüde arttığı sır değil. Bu zemin ışığında araştırmacılar, “oyuncakların tasarımının şiddeti, saldırganlığı veya anti-sosyal davranışları nasıl ifade ettiğini, teşvik edeceğini ya da tasvir edebileceğini” araştırmak için yola çıktılar.

lego oyuncak

lego oyuncak

Araştırmacılar, Lego pazarı veritabanını analiz ederek her yıl çıkan yeni silah tasarımlarının sayısı, silahları içeren bir yılda çıkan tüm setlerin yüzdesi ve bir yıl içinde piyasaya sürülen toplam oyuncak silahların oranını ölçtüler. Araştırmanın analiz ettiği 36 yıl boyunca tüm faktörler arttı ve bugün Lego’nun yaklaşık % 30’unda en az bir adet silah bulunuyor.

Lego, şiddet konusunu ele alıyor ve web sitesinde şu sözlerle sesleniyor: “LEGO ürünleri şiddeti birincil oyun teşviki olarak taklit etmeyi amaçlıyor. Tasarımlar, kötülüğe karşı saldırganlığın kullanılabileceği çatışma senaryolarıyla oyunu zenginleştirmek içindir.” Fakat LEGO ürünlerindeki şiddet, oyunu zenginleştirmenin ötesine geçmiş gibi gözüküyor. Psikologlar uyarıyor: Çocuklarınızı şiddet içeren oyuncaklardan uzak tutun.

Yorum Ekle