Küçükbaş Hayvan Bakımı Nasıl Yapılır?

Türkiye’de küçükbaş hayvancılık var mı?

Küçükbaş hayvancılık Türkiye’de yaygın olarak yapılan bir hayvancılık dalıdır. Küçükbaş hayvan bakımı genellikle hayvanların etinden ve sütünden ya da tüyünden yararlanmak için yapılır, böylelikle bu işle uğraşan insanlar ekonomik gelir elde ederler. Küçükbaş hayvancılıkla ilgili bazı pratik bilgiler, bu yazıda sizler için derlenmeye çalışıldı.

Küçükbaş hayvancılığa nereden başlamak gerekir?

Küçükbaş hayvancılıkta öncelikle, yeni doğmuş yavru hayvanların sağlıklı ve normal ağırlıklarında dünyaya gelmiş olmaları beklenir. Yavrular doğduktan sonra anne sütüyle beslenmeleri çok önemlidir. Çünkü anne sütünün sahip olduğu mineraller ve bakteriler, yavru hayvanı her türlü enfeksiyona karşı korumakta ve onun daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Anne doğum yaptıktan sonra, yavru en geç iki saat içinde anne sütü emmeye başlamalıdır ve bir gün boyunca kendi ağırlığının yüzde 10’u kadar anne sütü tüketmelidir. Örneğin 5 kilogramlık bir kuzu, her gün 500 gram süt içmelidir.

Annenin salgıladığı süt, yavruyu hastalıklara karşı korur, bu yüzden gebe küçükbaşların gebelik dönemi boyunca yeterli ve dengeli beslenmeleri sağlanmalıdır. Eğer herhangi bir sebeple yavru küçükbaş annenin sütünü ememiyorsa, anne küçükbaş sağılmalı ve yavru suni yöntemlerle anne sütünden faydalanmalıdır. Bu işlem anne sütü sağıldıktan sonra, sütün oda sıcaklığına gelmesi sağlanarak, bir biberon aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Küçükbaş hayvancılıkta eğer sağlıklı yavrular yetiştirmek isteniyorsa, yavrunun anne sütüyle beslenmesi muhakkak gerçekleşmelidir. Aynı zamanda farklı küçükbaş hayvanların, farklı beslenme alışkanlıkları olduğundan, bunların layıkıyla tespit edilmesi ve buna göre beslenmesi gerekmektedir. Yavrular, 1 hafta boyunca anne sütü ile beslendikten sonra, 1 haftanın sonunda normal yem yemeye de başlayabilirler.

Yavru küçükbaş hayvanlar 2 aylık olduktan sonra büyütme yemleri ve iyi kalitedeki otlarla beslenmelidir. Eğer mevsim koşulları ve meraların durumu elverişli ise, yavru hayvanlar 3 ay sonunda meraya çıkarılabilirler.

Küçükbaş hayvancılık konusunda bilinmesi gerekenler

Küçükbaş hayvancılıkta hayvanların meraya çıkması önemli bir konudur. Çünkü küçükbaş hayvanlar genelde meradan beslenirler. Bu yüzden damızlık olarak kullanılacak olan küçükbaş hayvanların, yılın büyük bir bölümünü merada geçirmeleri önemlidir. Yani damızlık bir küçükbaş hayvandan ekonomik gelir elde edilmek isteniyorsa, o küçükbaş hayvanın en az 7 ay boyunca merada vakit geçirmesi gerekmektedir. Yılın tamamını merada geçiren bir küçükbaş hayvan için, mera koşulları çok iyi olmayabilir. Mera koşullarının çok iyi olmadığı durumlarda, küçükbaş hayvan mineral ve protein açısından yetersiz kalacaktır. Küçükbaş hayvanın bu durumunun dengelenmesi için de, mineral ve protein yönünden zengin kuru yem takviyesi yapılmalıdır.

Küçükbaş hayvanlardan bazıları yetişkinlik dönemlerinden sonra damızlık olmaları için ayrılırlar. Sağlıklı küçükbaş hayvanlar yetiştirebilmek için, damızlık hayvanların beslenme düzenlerine dikkat edilmelidir. Damızlık olarak ayrılan küçükbaş hayvanların beslenme düzeni genelde dört döneme ayrılır. Bunlar sırasıyla aşım döneminden beslenme, gebelik döneminde beslenme, sağım döneminde beslenme ve damızlık döneminde beslenmedir.

Yorum Ekle