El Ayak Ağız Hastalığı Nedir?

El, ayak, ağız hastalığı bir virüs sebebi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık döküntülere sebep olmaktadır ve bunun yanında oldukça da bulaşıcıdır. bu hastalığın belirtileri el ve ayaklarda, bacak ve kalçalarda ve ağız içi ve çevresinde yaralar oluşması ile olmaktadır.

Oldukça rahatsızlık verici bir hastalık olmasına karşın ciddi bulguları bulunmamaktadır. Bu hastalık herkeste görülebilir. Fakat on yaşın altındaki çocuklarda daha sık görülmektedir. Hastalığın kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bunun yanında belirtileri hafifletecek bazı tedaviler uygulanmaktadır.

El, Ayak, Ağız Hastalığı Sebepleri Nelerdir?

El, ayak, ağız hastalığına sebep olan iki tane virüs bulunur. eğer hastalığın bulaştığı bir kişi ile ya da bir eşya ile temasta bulunursanız hastalık size geçebilir. bu virüsler özellikle yaz ve sonbahar aylarında daha çok bulaşmaktadır.

El, ayak, ağız hastalığı tükürük ile, kabarcıklardaki sıvı ile, dışkılama ile ve öksürük ve hapşurduktan sonra damlacık yolu ile bulaşabilmektedir.

El, Ayak, Ağız Hastalığı Sebepleri

El, ayak ve ağız hastalığında erken dönemlerinde boğaz ağrısı ve ateşlenme görülmektedir. Derin yara oluşumları çocukların boğazlarında ve ağız içlerinde görülmeye başlar. İlk belirtiler ortaya çıktıktan birkaç gün sonra el ve ayaklarda kabartılar oluşmaya başlar. Bu kızarıklıklar zamanla su dolu kabarcıklara dönüşebilir.

Diz, dirsek ve kalça kısımlarında da döküntüler görülmektedir. hasta kişide bu belirtilerin hepsi ya da birkaçı görülebilmektedir.

Daha az görülen belirtiler arasında iştahsızlık, baş ağrısı ve halsizlik gibi durumlar görülmektedir. Bunun yanında çok nadir olsa da el ve ayak tırnaklarının düşme durumu da olabilir.

El, Ayak, Ağız Hastalığı Tanısının Konulması

Bu hastalığın tanısı doktor tarafından belirtiler göz önünde bulundurularak konulabilmektedir. Ama kesin tanı için boğaz sürüntüsü almak gerekir. Kan ve dışkı tahlillerine de bakılmaktadır.

El, ayak, ağız hastalığı herhangi bir tedavi uygulanmasa da yedi ile on gün arasında iyileştiği görülmektedir. hastalığın kesin bir tedavisi ya da aşısı bulunmamaktadır. Bu hastalığın belirtilerinin etkilerini azaltmak için bazı tedaviler uygulanabilmektedir.

Doktorun vermiş olduğu ateş düşürücü, ağrı kesici ve diğer ilaçları düzenli kullanmak hastalığı hafif atlatmak için oldukça önemlidir.

Yorum Ekle