Aikido Nedir?

Aikido nedir? Aikido sporu hakkında bilinmeyenler

Japonya’nın öne çıkan savaşlarından biri olan Aikido; sadece savunma, kendini koruma amacıyla değil, ruhsal ve psikolojik gelişim için de önemli bir yol göstericidir. Aikido kendi içinde farkındalık, zamanlama ve tekniksel bütünlüğü ele alan önemli bir savunma dalıdır.

aikido

Aikido nedir ve nasıl bir spor dalıdır?

Aikido, Japon savaş sanatıdır. Aikidonun ele aldığı temel felsefe; İnsanın kendi yaşam gücünü belrlemesi ve geliştirmesi üzerinedir. Aikido öğrencilerine aikidoka adı verilmiştir. Aikido savaş sanatı olarak ortaya çıkmıştır ve çıktığı lk tarih, 1930-1960 yılları arasındadır. Aikidonun kurucusu ve ilk hocalığını yapan ( bilinen adıyla Ösensei) Morihei Ueshiba’ dır. Teknik bakımdan aikidonun temelinde yatan bazı savaş sanatları; daitō-ryū aiki-jūjutsu ve kenjutsudur. Aikido bir saldırı sanatı değil, savunma sanatıdır. Aikido eğitiminde verilen bazı silahlar; jo, bokken, tantodur. Aikido, teorik ve pratik bilgileri içinde barındıran önemli bir savunma dalıdır. Aynı zamanda Aikido Modern ve Geleneksel olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

Modern Aikido; Avrupa’ya uygun bir hale getirilirken,

Geleneksel Aikido; hala köklerini korumaya devam ederken, kaynağı ilk ortaya çıktığı gibi kalmaya devam ediyor.

Aikido Bir Sanattır!

Aikido bir spor dalı olarak değil, savunma sanatı olarak adlandırılıyor. Aikidonun Sanat olarak adlandırılmasının en büyük nedenlerinden biri, bir mücadele yada dövüş sporu olarak değil, fiziki, akli, zihinsel ve içsel yönden önemli bir gelişim öğreticisi olmasından kaynaklanıyor. Aikido sanatında mücadele, rekabet yada müsabaka gibi durumlar yoktur. Aikido sanatında ki tek mücadele kişinin kendi içinde verdiği içsel gelişim ve daha iyiye ilerlemek için verdiği içsel mücadelesidir.

Aikido’ da kazanan yada kaybeden biri yoktur. Aikido tekniğini uygulayan biri (nage) ve tekniğin üzerinde uygulanan kişi (uke) kusursuz bir uyum içerisinde olmalı ve birlikte hareket etmelidirler. Aikido içinde rekabete gerek yoktur. Aikido kendi içinde kişisel gelişim ve ilerlemek için yapılan ve çalışılan bir öğreti biçimidir.

Sokak Kavgalarına Meraklı Kişiler Bu Spordan Uzak Dursun!

Sokak kavgalarına meraklı olan kişiler ve çevresinde bulunan insanlara zarar vermek için Aikido’ yu seçmiş saldırgan yapıya sahip kişiler bu hedeflerine ulaşmak için sabırsızlık gösterirler fakat hata yaptıklarını kısa sürede anlarlar. Aikido alınan her derste onların yanlış yeri seçtiklerini ve yanlış yollar içerisinde olduğunu gözlerine sokarak, sorgulamalarına neden olacaktır.

Yorum Ekle