Bireysel Emeklilik Sisteminde Otomatik Katılım Nedir?

Yakın zamanlarda zorunlu hale getirilen Bireysel Emeklilik Sistemi’nde Otomatik Katılım, çalışan kişilerin emeklilik döneminde belli bir birikime sahip olabilmeleri amacıyla tasarlanan bir yatırım olarak düşünülebilir. Otomatik Katılım tüm çalışanları değil 45 yaş altındaki Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı çalışanlar için söz konusudur.

SGK’nın belirlediği bir miktar prim üzerine çalışan maaşının matrahının %3’lük kısmı katkı payı olarak maaştan, BES Otomatik Katılım hesabına aktarılır. Daha yüksek tutarda BES’e katkıda bulunmak mümkün ancak daha az tutar yatırabilmek mümkün değildir. Ayrıca Otomatik Katılım zorunlu olduğu için ilk iki ay çıkış yapılamazken 2. ay bitişinde çıkış yapılabiliyor. Sonrasında ayrılmak isteyenlerin ise belli başlı şartlara bağlı olarak ayrılması mümkün oluyor.

Zaten Bireysel Emeklilik Sisteminde Olan Kişiler Ne Yapmalı?

BES’e önceden kayıt yaptırmış ve hali hazırda bu sisteme kayıtlı olan kişilerin her halükarda yeni işvereni tarafından BES Otomatik Katılım hesabı açılmalıdır. Bu iki ayrı hesabın birbiriyle ilişiği yoktur ve BES Otomatik Katılım’dan vazgeçmek demek devlet katkısından direkt olarak vazgeçmek anlamına gelir.

Bu sistemden ilk 2 ay sonunda ayrılınca maaştan kesilen katkıları geri almak mümkün fakat 3 yıl boyunca Otomatik Katılım’da kalınmadığı müddetçe devlet katkısı çalışan tarafından hak edilmemiş oluyor. Çıkış süresi 3 – 6 yıl arasındaysa %15’i, 6 – 10 yıl arasındaysa %35’i, 10 yıldan sonra %60’ı ve 56 yaşa gelindiğinde %100’ü alınabiliyor.

 

Yorum Ekle